fbpx

cristian lungu pmp

Banner NEMEȘ 29iulie

118726071 10164449994960727 6019019368562400079 n

Scrie un comentariu

citit

În viață ai parte de numeroase plăceri, dar parcă niciuna nu se compară cu lectura. Este minunat că poți citi oriunde te-ai afla: acasă, în pauza de prânz de la birou, în concediu. Indiferent că alegi un roman de aventură sau unul S.F. sau că ești pasionat de non-ficțiune și înclini înspre cărțile de specialitate, simplul fapt că parcurgi câteva pagini pe zi îți este de mare folos.

În plus, pasiunea pentru citit se transmite destul de ușor și copiilor care te văd că petreci mai mult timp în fața unei cărți, decât butonând telefonul.

Iată cum câteva minute de lectură zilnică îți pot transforma într-un mod pozitiv întreaga viață!

1.       Moș Ene refuză să vină pe la gene? Nu alege să petreci minutele de dinainte de somn stând pe rețelele de socializare, ci optează pentru o carte cu un subiect care să te relaxeze. Treaba aceasta cu cititul înainte de culcare a fost intens studiată de către specialiști, care au conchis că, într-adevăr, lectura de seară e un remediu anti-insomnie cât se poate de eficient.

Dacă ești în pană de inspirație, comandă acum cărți de beletristică pe care să le savurezi nu doar înainte de a merge la somn, ci oricând ai chef de o lectură palpitantă!

2.       Cititul nu doar îți induce o stare generală de bine, ci te face mai uman și mult mai empatic cu privire la viața celor de lângă tine. Dacă reușești să te pui în pielea personajelor din cărți, vei reuși, cu timpul, să-i înțelegi mai bine pe cei din jur.

3.       Cu cât citești mai mult, cu atât vei cunoaște mai multe. E de la sine înțeles că lectura îți deschide noi orizonturi, iar setea de a descoperi noi informații, odată declanșată, e greu să o stăvilești. Așa că, citește lucrări din diverse domenii și alternează scrierile de specialitate cu ficțiunea.

4.       Stresul și anxietatea scad, activitatea cerebrală sporește! Cititul zilnic pune în funcțiune rotițele minții, o antrenează și o stimulează astfel încât să fie pregătită pentru orice provocare. Pe de altă parte, tot el este cel care o liniștește și relaxează. Chiar se poate afirma că lectura este un fel de terapie (biblioterapie), una eficientă și la îndemâna oricui.

Știai că...

... în urma unui studiu realizat de cercetătorii britanici, s-a demonstrat că cititul reduce stresul cu până la 68%?

5.       Nu se poate afirma că lectura este secretul dobândirii tinereții fără bătrânețe, însă există câțiva oameni de știință americani care au dovedit că cititul, alături de șah, rebus, sudoku, etc., împiedică evoluția demenței și Alzheimerului.

Știai că...

... cititul cu voce tare are și el o mulțime de beneficii, printre care se numără și acela de creștere a stimei de sine? Află mai multe despre acest subiect din următorul articol.

Vrei să adopți un stil de viață sănătos? Ei bine, nu uita că și cititul se încadrează în această categorie. În compania unei cărți bune, descoperi lumi și tipologii noi, experiențe de viață care-ți pot părea cunoscute sau din care vei putea să tragi câteva învățăminte. Ficțiunea cultivă nu numai empatia, ci și iubirea eternă pentru cuvântul scris, sporește imaginația și reduce spiritul critic. Fă-ți timp pentru suflet și minte! Fă-ți timp pentru a citi ce vrei, cât vrei, unde vrei!

Sursă foto: Storyblocks.com

banner PSD Campia Turzii

Banner Tureni

Banner Ceanu Mare

Banner Sandulesti

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate