m install
petlinii
nello construct

Cum să îți creezi un CV profesional și de ce!

zamblau eugen
floris

Dacă ziua de luni te-a surprins dormind până la ora 2, fără planuri și cu un gând constant la următorul loc de muncă, atunci acest articol este pentru tine.

Ce este un CV? 

CV-ul este abrevierea expresiei din latină Curriculum Vitae și se traduce prin „Istoricul Vieții”. Practic, un CV reprezintă un rezumat al realizărilor profesionale și educaționale care este folosit pentru un proces de aplicare ușor atât pentru angajat cât și pentru angajator. În prezent, obținerea unui loc de muncă se bazează în general pe aplicația inițială a candidaților în online cu un CV în format digital.

De ce ai nevoie de un CV bun?

Pentru că este prima impresie pe care o lași angajatorului, iar în medie acesta petrece 2 secunde uitându-se la CV-ul tău până să se decidă dacă trece la următorul. 2 secunde care pot să te coste job-ul visurilor tale.

Cum îți creezi un CV impresionant?

În funcție de domeniul în care dorești să profesezi și de efortul pe care ești dispus să îl depui, există mai multe unelte care pot să te ajute să își creezi un CV.

Modelul standard de CV pentru Europa este modelul Europass pe care îl puteți găsi aici: https://europa.eu/europass/ro/create-europass-cv Acesta este ușor de completat și de descărcat sau printat.

fotografie TurdaNews

Formatul Europass însă, nu o să iasă destul în evidență dacă aplicați pentru un job în domenii creative sau care necesită anumite aptitudini legate de calculator. Dacă doriți ca CV-ul să iasă în evidență, dar să nu depuneți mult efort, atunci site-uri gratis precum CANVA vă sunt cel mai bun prieten. Puteți să alegeți dintre zeci de modele și trebuie doar să completați direct pe model, fiind foarte ușor de salvat după. 

fotografie TurdaNews

Dacă aveți timp și energie să depuneți în formarea CV-ului și considerați că domeniul în care doriți să profesați poate fi accesat doar prin acesta, atunci WORD și PHOTOSHOP rămân ca variantă finală pentru a crea un CV complet unic.

După ce ai ales unealta pe care dorești să o folosești, tot ce rămâne de stabili este conținutul CV-ului. Totul începe cu o poză, preferabil una profesională, nu un selfie sau o poză făcută cu Marea Neagră și în costum de baie. În poza de CV trebuie să ți se vadă bine fața și să ai un fundal neutru.

După ce ți-ai ales poza trebuie să completezi numele evident și câteva date de contact precum numărul de telefon, adresa de e-mail sau dacă este relevant, conturi de social media. Îți lipsește o descriere, o coloană Despre mine în care te prezinți în câteva rânduri. Aici poți să spui de exemplu ce te pasionează, care sunt cele mai bune calități ale tale și ce așteptări ai. Încearcă să nu folosești chestii generale, creativitatea este un punct forte, dar nu trebuie forțată.

Oligatorie din CV nu trebuie să lipsească partea de educație. În general se trece ultima ramură de învățămând absolvită și studiile superioare dacă există. Fi atent să dai denumirea completă a unității de învățământ, anii și profilul. Dacă ai urmat mai multe cursuri sau ai anumite atestate, trebuie să le notezi și pe acestea.

Urmează cea mai relevantă parte pentru majoritatea angajatorilor, respective experiența. Chiar dacă anumite job-uri nu sunt legate de cel pentru care aplici în prezent nu uita să le treci și pe acestea pentru că din toate înveți câte ceva și sunt dovada calităților pe care le-ai expus în descrierea ta. Este bine să păstrezi o ordine cronologică a experiențelor profesionale.

Salvează CV-ul cu numele tău complet, în variantă pdf și începe să îl trimiți la angajatori. Nu uita că poți oricând să revi cu completări și să adaptezi descrierea în funcție de job. 

! Unele site-uri de angajare, precum e-jobs, au propriul format de CV și trebuie să îți iei din timp să completezi iar toate datele despre care am vorbit mai sus. !

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 73 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole: