fbpx

 
 
Scrie un comentariu

Reporter: Domnule Remus Lăpușan, în ultimele zile județul Cluj s-a aflat în topul incidenței infectărilor cu coronavirus. De ce am ajuns în această situație?

Remus Lăpușan: Ne-am obișnuit ca județul Cluj să fie în general, în multe domenii, pe primele locuri în țară, la învățământul superior, la expertiza cadrelor medicale, diversitatea culturală, calitatea vieții și până la fotbal, un centru universitar care în ultimii zece - cincisprezece ani a atras tot ce a fost mai bun și a creat premisele unei competiții, este adevărat inegală, dacă o raportăm la populație, cu Bucureștiul.

Astăzi, din păcate, suntem tot pe primele locuri, în topul incidenței infectărilor cu coronavirus alături de București, pentru că autoritățile centrale și județene nu au înțeles că județele care găzduiesc mari centre universitare, cum este cazul Clujului, Timișului sau Iașiului au nevoie de o optică particularizată chiar și în situații de pandemie. Gândiți-vă că mobilitatea populației în centrele universitare este mai mare, numărul de tineri, care după cum știm se acomodează mai lent cu restricțiile impuse, este mai mare. Evenimentele au alt ritm, mai activ, mai alert, mai vioi, mediul privat are altă dezvoltare, la fel și HoReCa care astăzi este realmente la terapie intensivă. Pe lângă numărul mare de infectați, mai multe industrii locale sunt grav afectate. Nu în ultimul rând, să nu uităm, Clujul este un nod rutier, feroviar și aerian iar după cum știm cu toții virusul nu așteaptă la vamă.

Mai țineți minte episodul „sparanghel” din primăvară, din Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj? Vă dați seama, au bagaterizat pericolul și au tratat aeroportul din Cluj precum o autogară dintr-un orășel de 8.000 de locuitori. Totuși vorbim de capitala Transilvaniei.
Din păcate Clujul nu este asimptomatic la stângăcia administrativă iar simptomele economice nu vor întârzia să apară din 2021 încolo, în județul nostru, având în vedere lipsa de soluții specifice particularităților Clujului.

Reporter: Spuneați că industria HoReCa este în terapie intensivă?

Remus Lăpușan: HoReCa de exemplu a fost lovită din plin, practic pandemia a gripat în Cluj un sector de activitate cu capital autohton, românesc în mare parte. S-au închis localuri, chiriile sunt mari pentru a-și permite luxul de a ține un spațiu închiriat fără activitate comercială, mulți angajați au luat calea șomajului tehnic, alții au fost concediați. Recent, Federaţia Industriei Hoteliere din România a estimat, la nivel național, că 100.000 de angajaţi din HoReCa vor fi concediaţi până la finele anului iar pierderile vor fi de aproximativ 3 miliarde de euro. Vă dați seama ce înseamnă aceste cifre la nivelul județului Cluj, care la capitolul număr de societăți care au ca domeniu de activitate HoReCa, este pe locul al treilea după București și Constanța?

Pro România susține cu tărie HoReCa și afacerile românești, în general. În mai multe rânduri am susținut că este necesară continuarea plăţii şomajului tehnic pentru angajaţi pe perioada în care activitatea este suspendată și evident aplicarea unor măsuri fiscale pentru sprijinirea sectorului HoReCa, astfel încât să fie diminuat impactul efectelor pandemiei de COVID-19.

Reporter: Președintele Iohannis insistă cu alegerile parlamentare în 6 decembrie, chiar dacă mai multe țări, inclusiv Franța, au intrat într-un nou lockdown. De ce insistă Iohannis? Sunteți pregătiți de alegeri?

Remus Lăpușan: Alegerile parlamentare sunt o componentă a vieții democratice și nu cred că cineva trebuie să se ferească de această competiție. Pe de altă parte, în actualul context, de peste 6.500 de infectați depistați pe zi, nu înțeleg disperarea președintelui Iohannis care la fiecare conferință de presă, recunoaște că situația este gravă însă amintește că vrea alegeri.

Incapacitatea de a gestiona pandemia a Guvernului PNL este evidentă, prin urmare, cu cât mai repede alegeri, cu atât mai puține pierderi electorale pentru PNL și cum Klaus Iohannis în ultima perioadă este mai întâi președintele PNL și apoi al României, fiind și obsedat de ideea deținerii puterii absolute Președinte – Guvern – Parlament, își dorește cu orice preț alegeri.

Pro România este pregătit pentru aceste alegeri, suntem un laborator politic în care oameni competenți construiesc și aplică proiecte concrete pentru dezvoltare economică și din 2021 vom demonstra ce știm și putem să facem prin master planuri generale în fiecare domeniu de activitate.

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate