marian morar
m install
nello construct

Turdean cu nume de colaborator la Securitate – HAGI! Este revoluționar!

zamblau eugen

La revoluția din decembrie 1989 a fost printre cei care au fost primii în sediul Primăriei Turda, pe atunci sediu al fostelor organe de partid. Nu este singurul dintre revoluționari care s-a aflat în primele rânduri. Și nici nu știm dacă s-a aflat cu ”misiune” sau a făcut-o din convingere. Ce știm e că a fost colaborator al fostei Securități, iar numele de cod folosit era… HAGI! Cine este turdeanul care s-a folosit de numele celebrului jucător pentru a colabora cu Securitatea, aflați în rândurile care urmează!

 

Eusebiu Balcău, membru al Asociației Revoluționarilor din Turda, a fost recrutat de fosta Securitate la data de 24 martie 1988, pentru supravegherea elementelor protestatare de la ITA Turda, primind numele conspirativ ”HAGI”. Eusebiu Balcău a negat în fața instanței că ar fi fost colaborator al fostei Securități, menționând că actele au fost întocmite de un ofițer de Securitate, nu de el și nici nu ar exista vreo persoană care să spună că ar fi suferit prejudicii în urma acțiunilor sale, catalogate ca fiind împotriva drepturilor omului. El a spus că ar fi oferit acele informații, prin care și-a ”dat în gât” colegii, pentru a nu avea probleme cu plecările în străinătate.

Iată mai jos un pasaj din documentul oficial al Curții de Apel București – Secția de Contencios Administrativ:

document securitate

Există dovezi concrete că Eusebiu Balcău și-a pârât colegii că ar dori să părăsească România, din cauza regimului comunist, iar pe baza informațiilor sale, ulterior, Securitatea a făcut investigații împotriva celor menționați. 

Citește și:

Fostul procuror turdean, Dan Grigore Dragoste, a fost colaborator al Securității!

Ca urmare a semnalării despre șoferii de TIR care ar intenționa să rămână în străinătate, organele de Securitate au dispus identificarea acestora în scopul retragerii avizului de plecare. Și cea de-a doua informație fornizată a avut drept consecință urmărirea persoanei semnalate, dovada în acest sens constituid-o însemnarea șefului Securității Turda, care a dispus: ”să se solicite la IJS Cluj ce persoane din Turda, cu datele oferite de sursă, au fost în audiență la data respectivă, să fie identificată prin eliminare, verificată și luată în lucru”.

Eusebiu Balcău a avut calitatea de Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite cu certificat preschimbat LRM-B nr. 00876. În baza calității de revoluționar, a beneficiat de diverse facilități, prin lege.

Citește și:

Curtea de Apel Bucureşti confirmă dezvăluirile TurdaNews: Vasile Sălăgean a fost colaborator al Securităţii!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2