fbpx

 
 
Scrie un comentariu

Consilierul local din partea PNL Câmpia Turzii, Ioan Varodi, a fost declarat incompatibil de către Agenția Națională de Integritate, în urma unei evaluări care a vizat funcția de consilier local și cea de membru în Consiliul de Administrație al unei societăți deținute de Consiliul Județean Cluj.

”Începând cu data de 28 noiembrie 2017 exercită simultan funcția de consilier local și calitatea de administrator - membru al Consiliului de Administrație în cadrul unei societăți comerciale, având ca acționar unic Consiliul Județean Cluj.

Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003 și nu a respectat dispozițiile art. 91, alin. (3), teza 1 din același act normativ.”, precizează ANI.

Articolul invocat în cazul lui Ioan Varodi, de către Agenția Națională de Integritate, așa cum a fost postat pe siteul instituției, este următorul:

art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții și calități: […] d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director […] la regiile autonome şi societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de […] de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local, precum şi la regiile autonome şi societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă, cu excepţia reprezentanţilor în adunarea generală a acţionarilor la societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a membrilor în consiliile de administraţie ale unităţilor şi instituţiilor de învăţământ de stat sau confesionale şi ale spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale sau a altor reprezentanţi ai instituţiilor publice din subordinea unităţilor administrativ-teritoriale sau la care unitatea administrativ-teritorială respectivă deţine participaţie, în cazul consilierului judeţean”.

Practic, Ioan Varodi a fost declarat incompatibil pentru că este membru al Consiliului de Administrație al societății Univers T SA, o societate al cărei acționar unic este Consiliul Județean Cluj, care își desfășoară activitatea într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea în care își desfășoară activitatea de consilier local Ioan Varodi și care nu are nicio treabă cu administrația locală din Câmpia Turzii. Iar din aceste motive, decizia ANI pare mai degrabă o gafă colosală, nescuzabilă la nivelul unei instituții de acest gen.

Ioan Varodi este primul caz din zonă care este declarat INCOMPATIBIL pentru o situație de acest gen, deși până acum au mai fost și alte situații de acest gen, atât la Turda, cât și la Câmpia Turzii.

Cel mai probabil, confuzia ANI a venit dintr-o interpretare eronată a spiritului legii privind incompatibilitățile, care are la bază faptul că articolul 88 tratează incompatibilitățile atât prin prisma unui consilier local, cât și a unui consilier județean, situații care trebuie analizate diferit, prin prisma influenței pe care ar putea-o avea alesul local în acea societate comercială. Situația este una cel puțin ciudată.

Ioan Varodi are dreptul de a ataca decizia ANI în contencios administrativ, incompatibilitatea sa efectivă putând fi stabilită doar de o instanță. În cazul în care instanța va considera că este incompatibil, el nu mai are dreptul să dețină funcția de consilier local pentru o perioadă de 3 ani.

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate